Foto: Peter Valckx

Peter Dijk, Alumnus Hydrogeologie: 'Leuk om te zien hoe enthousiast Eva hier rondloopt'

GEMMA VENHUIZEN6 November 2015

Als alumnus kun je op allerlei manieren bij de VU betrokken blijven. Directeur Metro & Tram van Amsterdam, -, neemt geneeskundestudent Eva Panneman mee onder de grond om de Noord/Zuidlijn in aanleg te laten zien. ‘Die onbevangen, open blik is voor mij ook inspirerend.’

De helm heeft hij al honderden keren op zijn hoofd gehad, zijn fluorescerend gele veiligheidsjas zit hem als gegoten. Voor VU-alumnus hydrogeologie Peter Dijk (48) is de Amsterdamse ondergrond bekend terrein. “Ik probeer wekelijks een kijkje te nemen bij een van de bouwputten”, zegt de algemeen directeur Metro & Tram van de gemeente Amsterdam. We staan in de metrohal van Centraal Station – voorzien van hes, helm, laarzen en veiligheidsbril. Klaar om tientallen meters onder de grond af te dalen, voor een kijkje achter de schermen bij Dijks grootste en bekendste project: de Noord/Zuidlijn. Meestal komt hij hier in gezelschap van aannemers of bouwvakkers, maar vandaag is hij hier met een special guest: Eva Panneman, vierdejaars geneeskundestudent aan de VU. Zij won de meet & greet met een prijsvraag tijdens de introductieweek afgelopen zomer, toen ze mentor van een groepje eerstejaars was. “Het leek me heel interessant om bij zo’n project te kijken. Het is toch cool om hier te staan en dan straks, als de metro rijdt, te kunnen zeggen: daar heb ik gelopen?”

‘Hoor je dat piepende, knarsende geluid hierboven? Daar gaat een tram’

In de tunnel onder het Damrak…

“Het blijft verbazingwekkend”, zegt Dijk terwijl hij ons voorgaat de trap af, het duister tegemoet. “Hoe er, op nog geen dertig meter van elkaar, twee parallelle werelden bestaan: aan het oppervlak het Damrak, met talloze voetgangers, fietsers – en hieronder wij in de tunnel. Hoor je dat piepende, knarsende geluid boven onze hoofden? Daar gaat een tram.”
Onder de grond klinkt Radio 538; een bouwvakker loopt neuriënd voorbij. Langs de wanden hangt kerstverlichting. “Gezellig hier”, vindt Panneman.

‘Het is toch cool om hier te staan en dan, als de metro rijdt, te kunnen zeggen: daar heb ik gelopen?’

…Staat over een paar weken 750 volt gelijkstroom

We stappen de rails op. Dijk: “Over een paar weken komt hier 750 volt gelijkstroom op te staan en is het ten strengste verboden om hier te lopen.” 9,7 kilometer bedraagt het totale traject van de Noord/Zuidlijn. Het zuidelijkste station ligt op loopafstand van de Vrije Universiteit – duizenden studenten reizen straks met de nieuwe metro. Juist daarom vindt Dijk het extra leuk om nu een VU-student een paar uur te laten meelopen. Dijk, terwijl hij ons voorgaat de tunnel in: “Ik vind het leuk om te zien hoe enthousiast Eva hier rondloopt. Die onbevangen, open blik is voor mij ook inspirerend. Ik ben al tien jaar betrokken bij het project, en wij kijken natuurlijk vooral vooruit: wat moeten we nog doen om te zorgen dat oktober 2017 die metro hier daadwerkelijk rijdt? Eva stelt vragen over het boren van de tunnel, de aanleg van de perrons – alle stappen die we hebben gezet om hier te komen.” We lopen langs een van de toekomstige perrons. De roltrappen staan er al, nog buiten gebruik. Naast een DiXi-toilet liggen zakken constructiebeton.

Het gevaar van beroepsdeformatie

Het is mooi om zo samen te kijken, vindt Dijk. “Om uit te zoomen, de grote lijnen te zien, je niet blind te staren op details. Want dat is het gevaar van beroepsdeformatie. Daar had ik tijdens mijn studie aardwetenschappen al last van. Dat ik niet naar een berg kon kijken en simpelweg denken: goh, wat mooi. Ik zag meteen de breuklijnen en plooien.” Hij lacht. “Mijn herinneringen zijn positief. Een exacte studie die toch praktisch was: mooie veldwerken naar Spanje, de Jura en de Dolomieten… Toen mij afgelopen voorjaar via een oud-studiegenoot werd gevraagd of ik op de Aardwetenschappelijke Loopbaandag van de VU een lezing wilde geven over mijn werk, zei ik direct ja.”
De afstudeerrichting van Dijk was hydrogeologie, hij studeerde af in 1993. “Dat hydrologie nu wordt wegbezuinigd aan de VU, is doodzonde. Kijk!” Dijk wijst naar het plafond. “Zie je die wand boven ons? Dat is een waterkerende muur. De tunnel waar we in staan loopt dwars onder het IJ door. Stel dat er bij een calamiteit water de tunnel inloopt, dan laten we die waterkering naar beneden, om te voorkomen dat alles blank komt te staan.”

Wie weet hoe veel nieuwe romances

Na zijn afstuderen begon Dijk aan een studie rechten, aan de UvA. Toch blijft de VU zijn favoriet, niet in de laatste plaats omdat hij er zijn vrouw heeft ontmoet. “In de bus op weg naar de universiteit. Wie weet hoe veel nieuwe romances er straks in de Noord/Zuidlijn opbloeien… Dan moeten we wel zorgen dat er geen wifi-verbinding is in de metro, anders zit iedereen alleen maar naar zijn telefoonschermpje te staren!”