Foto: Peter Strelitski

‘WE WILLEN HIER NIET WEG, MAAR DIE TIJD GAAT WEL EEN KEER KOMEN’

Rianne Lindhout3 October 2016

Cheryl Kroezen stond in 2004 in Advalvas met haar studentenkamer. Hoe woont de toenmalige studente politicologie twaalf jaar later? Ze verruilde Zaandam voor Amsterdam en woont met haar vriend en kinderen van 3 en bijna 1 in een koopappartement.

Cheryl Kroezen

“Nee, ik heb helemaal niets meer uit mijn studentenkamer in Zaandam. Mijn vriend en ik hebben allebei alles naar de kringloopwinkel gebracht en hebben samen dit appartement ingericht. We zijn in veel winkels geweest, waarbij ik na het kiezen van een bank nog wel kon denken: die tafeltjes zijn er ook leuk bij, die nemen we ook. Maar soms op initiatief van mijn vriend keken we dan ook nog in andere winkels. Ik ben meer degene die zegt: ‘Nú moeten we echt dit of dat gaan kopen.’

Glazen auto

“Ik zei in Advalvas dat ik wel een zwarte bank wilde in plaats van al dat beige, maar de bank is uiteindelijk niet zwart geworden. Wel hebben we een donkergrijze muur met structuur als blikvanger in onze strakke, zelfontworpen keuken. Ons allermooiste pronkstuk is de glazen auto aan de muur, gemaakt door kunstenaar Jan Doms, de oom van mijn vriend.

‘WE WILLEN HIER NIET WEG, MAAR DIE TIJD GAAT WEL EEN KEER KOMEN’

Eerst dacht ik: is dat wel wat, zo’n glazen auto, maar nu vind ik hem prachtig. Ook mooi is het Amsterdamse pakhuisje dat mijn schoonvader maakte als speelhuis voor mijn zoontje. Precies op maat voor het hoekje in de keuken waar nog niets stond. Hebben we toch iets van speelruimte in de woonkamer.

“We willen allebei niet uit Amsterdam weg, ik ben hier echt geland. Maar 90 vierkante meter wordt op termijn wel te klein. De kinderen slapen op één kamer. We wonen hier nu zeven jaar en het is zo mooi, het zou me aan het hart gaan hier weg te gaan. Maar die tijd gaat wel een keer komen.

“Mijn studentenkamer in Zaandam was heel gezellig. Het was klein, maar ik had alles voor mezelf. Er woonden ook twee goede vriendinnen, bij wie ik soms logeerde na het stappen. Dan liep ik gewoon met mijn dekbed de gang over. Er waren ook rotzooitrappers, maar ik heb vooral mooie herinneringen aan die tijd.”

Cheryl werkt als business controller bij de gemeente Amsterdam. Ze werkt veel samen met wethouder Arjan Vliegenthart, bij wie ze indertijd op de VU colleges volgde.

Cheryl Kroezen kamer

De studentenkamer van Cheryl in 2004