Foto: Eigen beeld

VUvereniging zoekt nieuwe leden

Redactie VU Magazine24 February 2021

De VUvereniging, hét netwerk van vrienden van de Vrije Universiteit Amsterdam, is op zoek naar nieuwe leden voor de Ledenraad. 

De VUvereniging beheert onder meer het historische kapitaal van de VU. De opbrengsten daarvan gaan naar beurzen voor internationale studenten en subsidies voor projecten aan de VU en in het ziekenhuis – in totaal een miljoen euro per jaar aan projecten die bijdragen aan de bijzondere academische gemeenschap op de VU-campus.

Steun voor coronahulp-projecten 

Onlangs heeft de VUvereniging € 400.000 vanwege het leed van de coronapandemie extra aan subsidie beschikbaar gesteld ter verbetering van het studentenwelzijn, en om het werk voor de verpleegkundigen van het Amsterdam UMC te verlichten. Met behulp van deze subsidie wordt de capaciteit van de studentenpsychologen vergroot. Ook worden bij het Amsterdam UMC extra powernap banks geplaatst, zodat verpleegkundigen even aan hun zware nachtdiensten kunnen ontsnappen. 

Daarnaast start er een groot project van VU en Amsterdam UMC gericht op studenten van verschillende achtergronden en studiejaren. Het programma biedt steun en advies aan, en de mogelijkheid andere studenten digitaal te ontmoeten om ervaringen uit te wisselen. Het Noodfonds voor studenten wordt daarnaast uitgebreid met een bijdrage van € 50.000 en is bedoeld voor studenten met acute financiële problemen.

Verkiezingen Ledenraad 

De projecten van de VUvereniging worden mogelijk gemaakt door de leden van de vereniging. Het hoogste orgaan van de vereniging is de Ledenraad, waar de leden rechtstreeks invloed hebben op strategie en beleid. Per 1 juli 2021 worden er nieuwe leden voor de Ledenraad gezocht. De Ledenraad wordt verkozen door middel van verkiezingen onder alle leden (van 1 mei tot en met 8 mei) en ook nieuwe leden mogen zich kandidaat stellen. De ideale Ledenraad bestaat uit een brede vertegenwoordiging van alumni, studenten, medewerkers en andere betrokkenen en is een diverse en gedreven groep mensen; jong, oud, weinig of veel werkervaring: iedereen die de VU steunt, mooie projecten op de campus mogelijk wilt maken en zich wil inzetten voor de bijzondere identiteit van de VU en de VUvereniging is van harte welkom.

Duco
Duco Stadig, waarnemend voorzitter VUvereniging:

“De Vrije Universiteit loopt als een rode draad door de verschillende generaties van mijn familie. Het was dan ook vanzelfsprekend dat ik op mijn achttiende voor mijn studie economie in die lijn volgde. Na mijn afstuderen wilde ik graag verbonden blijven aan de universiteit en werd daarom lid van de VUvereniging.”

“Sinds 2014 bekleed ik verschillende functies in het bestuur. Eerst als penningmeester en momenteel als waarnemend voorzitter. Als oud-politicus (PvdA) vind ik het mooi om - samen met anderen die de VU een warm hart toedragen - bij te dragen aan bijzondere projecten van de VU en subsidies mogelijk te maken waar nodig is.”

“Lid worden van de VUvereniging raad ik iedere alumnus aan. Al is het alleen al voor de stroom uitnodigingen voor evenementen die je elk jaar ontvangt. Naast dat deze evenementen inhoudelijk interessant zijn, blijkt het ook een mooie manier om in contact te komen met andere alumni. En dat voor maar een tientje per jaar."

Ken of ben jij iemand die zich betrokken voelt bij de VU? Met interesse in diversiteit en identiteit, duurzaamheid en ondernemerschap? Wil je meedenken over de koers van de VUvereniging en in de Ledenraad perspectieven uit de samenleving verbinden met de universiteit en het academisch ziekenhuis? Lees het profiel op de verkiezingspagina en meld je aan voor de Ledenraad. 

Ben je nog geen lid? Je bent als alumnus van harte welkom als lid van onze vereniging. De contributie is €10 per jaar. Stuur een mail naar vereniging@vu.nl of neem contact op via de app met Annemarie Bibo (06-27339829), secretaris van de VUvereniging.