Foto: Yvonne Compier

Science Business & Innovation: 1 studie, 3 banen

Floor Schrijvers12 October 2016

Inmiddels zijn er meer dan 100.000 VU-alumni. Waar komen zij na hun studie terecht? In deze rubriek portretteren we zeswekelijks drie alumni die dezelfde opleiding deden. Deze keer: Science Business & Innovation, dat tien jaar bestaat.

CONSULTANT TIM MILTENBURG (1991), BACHELORDIPLOMA IN 2013
‘Ik adviseer bedrijven over hoe ze kunnen verduurzamen’
Tim Miltenburg

Wat doe je voor werk? “Voor PwC controleer ik de duurzaamheidsgegevens die bedrijven zelf opgeven, zoals jaarverslagen. Daarnaast adviseer ik als consultant bedrijven over hoe ze kunnen verduurzamen. Ik reken bijvoorbeeld bedrijfsmodellen voor ze door.”

Aan welke plek op de campus bewaar je goede herinneringen? “Het computerlokaal op de derde verdieping. Hier kwam ik aan de praat met een meisje dat twee jaar boven mij SBI deed. Ik kende haar al van gezicht, maar had nog nooit een woord met haar gewisseld. Hierna spraken we vaak in dit lokaal af om samen te werken. Inmiddels is ze al vier jaar mijn vriendin. We werken allebei als consultant, ik bij PwC en zij bij de grote concurrent Deloitte.”

Is het toeval dat jullie allebei in de consultancy werken? “Niet echt, twee goede vrienden van mijn studie zijn ook consultant geworden. SBI is een heel brede studie en je leert op zowel een wetenschappelijke als commerciële manier naar innovaties kijken. Ik zeg wel eens schertsend: wil je consultant worden, kies dan voor SBI.”

Welke docent viel het meeste op bij SBI? “Voor marketing hadden we college van een man die erg vol was van zichzelf. Hij droeg altijd net iets te strakke maatpakken, had het iets te vaak over wat hij verdiende en liet zichzelf in tentamenvragen dure auto’s aanschaffen. Toch was het een leuke docent, juist door de overtuiging waarmee hij college gaf.”

KIM VAN DER WEIJDE (1991), MASTERDIPLOMA IN 2015
Kim van der Weijde

Je werkt in Genève. Wat doe je daar precies? “Ik ben projectassistent voor Medicins for Malaria Venture. Ik ontwikkel een nieuw platform voor iedereen die werkt met severe malaria, een ernstige vorm van de ziekte. Daarnaast ontwikkel ik projecten voor landen waar malariabestrijding extra lastig is, bijvoorbeeld door recente conflicten.”

Hoe ben je hier terechtgekomen? “Ik wilde werken op het gebied van zorg, en dan het liefst in ontwikkelingslanden. Van deze landen spreekt me de uitdaging aan. Een goedwerkend zorgsysteem ontbreekt vaak, en je komt elke dag nieuwe obstakels tegen. Tijdens mijn stage deed ik al onderzoek naar de bestrijding van schistosomiasis in Afrika. Een collega van deze stage wees me weer op de vacature voor mijn huidige baan.”

En, hoe bevalt het in Genève? “Erg goed. Overal natuur om me heen, en binnen een uur ben ik op een berg. Ik fiets en hike veel en ben in de winter zeker een paar keer per week op de ski’s te vinden. Het werk is heel uitdagend, en twee of drie keer per jaar mag ik naar Afrika voor mijn werk. Ik heb mijn droombaan gevonden.”
Komt je studie nog terug in je werk? Jazeker. SBI is een combinatie van wetenschap en business, en dat is mijn werk ook. Als er nieuwe medicijnen worden ontwikkeld, moet ik én begrijpen hoe ze werken, én beslissen of ze praktisch zijn. Laatst heb ik veldonderzoek gedaan in drie Afrikaanse landen om een nieuw medicijn voor kinderen te testen. Het ging om een middel in poedervorm, maar lepels en maatbekers blijken ze daar nauwelijks te hebben. Het aanmaken was dus lastig, en ook was de vloeistof nogal veel voor kinderen. Dit medicijn gaan we dus aanpassen.”

PAULIEN HOOGVORST (1989), BACHELOR IN 2010
‘Op Wall Street werd de theorie ineens concreet’
Paulien Hoogvorst

Je zat in de allereerste lichting van SBI. Hoe was het om pionier te zijn? “Heel bijzonder. Alle studenten waren enthousiast, want we waren aan een compleet nieuwe studie begonnen. De samenwerking met de docenten was ook goed: ze vroegen ons vaak om feedback en namen ons serieus. Net als de studenten waren ze erg gedreven. Ik heb ze nooit gezien als docenten die alleen college gaven bij de studie SBI. Zij wáren SBI.”

Wat was het hoogtepunt van je studie? “In het derde jaar gingen we op studiereis naar New York en Boston. Iedereen kende elkaar goed, omdat we in de studie veel samenwerkten en samen in de studievereniging zaten. We hebben colleges gevolgd aan een universiteit in Boston en bij veel bedrijven binnen gekeken. In New York gingen we op bezoek bij een hedge fund. Daar stonden we dan: op een van de hoogste etages van een wolkenkrabber, midden op Wall Street, iedereen strak in het pak. Daar werd de theorie die we jarenlang hadden geleerd ineens concreet.”

Waar werk je nu? “Bij advies- en ingenieursbureau Witteveen + Bos. Ik geef advies over het gebruik van hernieuwbare energie in infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan bruggen, sluizen en tunnels. Ook kijk ik naar toepassingen van duurzame energie in het energienetwerk. Ik ben bij dit bureau begonnen als afstudeerder en daarna gebleven. Tijdens mijn afstuderen deed ik onderzoek naar elektrische stadsbussen die onderweg worden opgeladen. Erg leuk: we zijn net een project op dit gebied gestart en ik ben de projectleider. Ik mag nu dus door met mijn eigen onderzoek.”