Foto: Peter Gerritsen

Masterstudenten hangen aan de lippen van alumni

Tessa Tannemaat23 November 2019

Alumni van de master Beleid, Communicatie en Organisatie (BCO) keerden 14 november terug naar de VU om de huidige masterstudenten van carrière-advies te voorzien. „Als je niet gelukkig bent in een baan, kun je toch gewoon weer verder kijken?”

In de grote collegezaal van de Faculteit der Sociale Wetenschappen druppelen steeds meer mensen binnen. Net voor het sluiten van de deuren loopt een studente nonchalant naar binnen met een pizzadoos in haar handen en neemt plaats naast een man in pak. Het contrast past goed bij het doel van de avond. 

De bijeenkomst op 14 november is bedoeld om masterstudenten kennis te laten maken met alumni, zodat zij een beeld krijgen van hun carrièremogelijkheden. Opleidingsdirecteur Sierk Ybema: „BCO is een hele brede studie en studenten vinden het daarom lastig om zich voor te stellen waar ze terecht zullen komen. Deze markt geeft een goede indruk.’’

Van spion tot beleidsmedewerker

„Vroeger wilde ik nieuwslezer, schrijfster of spion worden’’ vertelt alumnus Diana van Altena aan het publiek. „Het liep nét even iets anders want ik ben Senior Beleidsmedewerker bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geworden.’’ Uit de zaal klinkt gegrinnik. Haar twintigjarige loopbaan bij de Rijksoverheid is alles behalve saai zo blijkt uit haar verhaal. Zo heeft ze onder andere zes jaar in Brussel gewoond en reist ze regelmatig de wereld over." Momenteel bereidt ze een handelsmissie in India voor.

Carrière-advies

Dat je met de studie BCO veel kanten op kunt, blijkt ook uit het verhaal van de tweede spreker, alumnus Remmert Vosbergen. Vosbergen heeft bij verschillende bedrijven gewerkt, waaronder Capgemini en Shell. Momenteel is hij Manager Project Management bij Sanquin. Zijn succesvolle carrière kent een veranderlijk verloop. 

„In de loop der jaren ben ik er steeds meer achter gekomen wat bij mij past. Maar er zijn ook af en toe downs geweest.’’ Nu heeft een baan waarbij hij zich goed voelt en zijn doelen kan behalen. Vosbergen vertelt dat studenten zich vooral niet al te druk moeten maken. „Als je niet gelukkig bent in een baan, kun je toch gewoon weer verder kijken?”

Meet & greet

Na deze interessante testimonials is het tijd voor de carrièremarkt: een meet & greet tussen de masterstudenten en de alumni. De alumni zijn hier vanavond namens de bedrijven waar zij werkzaam zijn. Onder meer KPMG, EY, PWC en Sanquin zijn vertegenwoordigd. De twee lokalen staan vol en er wordt enthousiast gekletst.

Na de wat formelere kennismaking wordt de avond afgesloten met vegetarische bitterballen en een drankje. Rondom Vosbergen en Van Altena staan groepjes studenten. Ook nu hangen zij nog aan hun lippen. Dat de studenten deze avond nieuwe inspiratie op hebben gedaan, is één ding dat zeker is.