Foto:

EVA DE JONG WINT STUDENTALENTPRIJS VU 2017

Redactie 4 September 2017

Rechtenstudente Eva de Jong wint de StudenTalentprijs 2017. De jury roemt haar evenwichtige persoonlijkheid. Als je als gewoon mens haar cv leest, val je al bijna om. Alle VU-faculteiten hebben dit jaar een vrouwelijke student voorgedragen voor de prijs. 

Rechtenstudente Eva de Jong wint dit jaar de StudenTalentprijs van de VU. Dat werd bekend tijdens de opening van het academische jaar. Ze krijgt € 4000,- en een jaar lang coaching van VU-alumnus Rolf Schrama. Hij gaf zijn werk en zekerheden als succesvolle bedrijfseconoom op voor een nieuw leven als zeiler, waarmee hij het bracht tot de Paralympische Spelen in Rio. Elders in VU Magazine vertelt hij over zijn worsteling én geeft hij zijn recept om te excelleren.

hiv-positieve kinderen

Hou je vast, hier komt het duizelingwekkende cv van De Jong. Ze besloot al in haar middelbareschooltijd naar Bosnië en Herzegovina te gaan. Ze ging daar naar school en werkte in haar vrije tijd in een vluchtelingenkamp. Na het behalen van haar diploma vertrok ze vervolgens naar Ethiopië om daar in een weeshuis voor hiv-positieve kinderen te werken.

Terug in Nederland begon ze aan twee bachelors: antropologie en rechtsgeleerdheid. Deze combinatie vormt voor haar een instrument om vanuit een brede context te begrijpen én iets te kunnen betekenen. Haar ervaring met vrijwilligerswerk heeft haar geleerd dat het verschil dat zij voor anderen kan maken vaak klein, en soms teleurstellend is, maar dat betekenis in haar ogen samenhangt met ‘er zijn’ voor anderen. Ze liep zodoende stage bij een filosofisch en zingevend platform voor studenten en verleende juridische assistentie voor slachtoffers van mensenhandel.

Wetenschappelijke juridische én antropologische blik

Nu rondt ze haar master rechtsgeleerdheid af met twee afstudeerrichtingen, privaatrecht en Transnational Legal Studies, en heeft ze stage gelopen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en de evaluatiecommissie Wet herziening gerechtelijke kaart. Naast haar studie is ze buurtbemiddelaar bij Beter Buren in Amsterdam en lid van de adviescommissie Studentenpastoraat Amsterdam.

De jury roemt de evenwichtige persoonlijkheid van De Jong en de manier waarop ze, voor zichzelf maar ook voor anderen, betekenis zoekt. Haar interesse voor mediation is daarom niet verwonderlijk; hier komt rechten samen met mensen en persoonlijke verhalen. De jury ziet dat zij haar sociale vaardigheden en nu al opgedane ervaring op een eigen persoonlijke manier combineert met een wetenschappelijke juridische én antropologische blik.

Acht vrouwelijke studenten

Met de StudenTalentprijs haalt de VU studenten naar voren die niet alleen hebben begrepen dat academische vorming meer is dan voldoendes voor tentamens halen, maar die dat ook op voorbeeldige wijze in praktijk weten te brengen. Iedere faculteit mag één student voor deze prijs voordragen en een breed samengestelde jury beoordeelt de inzendingen en wijst na individuele interviews, de winnaar aan. Dit jaar droegen alle acht faculteiten een vrouwelijke student voor. De Jury nomineerde naast De Jong ook Juliette Huygen en Maria Charlotte Rast.