Foto:

Eenpitter of groepsmens, advocaat of adviseur? Beroepenmiddag Rechten

Rianne Lindhout7 May 2013

Ondernemende advocaat Eveline Kubbenga is overtuigd eenpitter en extreem ochtendmens. Juridisch adviseur Carmen Hartendorf zweert juist bij haar netwerk van vele collega’s. Op de beroepenmiddag vertelden ze over hun werk en loopbaan.

“Overdressed is een understatement”, zegt de ene student in pak tegen de ander. Ze zijn de enigen die zich zo netjes hebben aangekleed. Ze overdrijven wel, want shabby zijn hun medestudenten nu ook weer niet. De sluwe advocaten van morgen herken je meteen. Ze bewegen zich zelfverzekerd. Onopvallende studenten, waarschijnlijk rechten gaan studeren om iets tegen onrecht te doen, zijn er ook. Maar op de beroepenmiddag Rechtsgeleerdheid lopen ook een heleboel studenten rond die het nog niet zo weten, wat ze willen na hun studie.

Na een nuttige presentatie over hoe je dat nu aanpakt, een baan zoeken (vraag uit de zaal: ‘Wat is LinkedIn?’) volgen parallelsessies waarin steeds twee juristen vertellen over hun werk.

Vroege vogel

Dat je met IT & Recht vele kanten op kunt, bewezen advocaat Eveline Kubbenga en Legal Analyst

Martijn Swart. Swart zoekt bij De Brauw Blackstone Westbroek bijvoorbeeld voor bedrijven uit hoe uit miljoenen documenten de relevante informatie naar boven kan worden gehaald.

Kubbenga noemt zichzelf eenpitter, ondernemer, beelddenker, extreem ochtendmens, perfectionistisch, maar vooral: jurist in hart en nieren.

Ze begon in 2007 voor zichzelf, omdat bij het laatste kantoor waar ze werkte niet gewaardeerd werd dat ze zo’n vroege vogel is. In rap tempo neemt de markante advocate de luisteraars mee in haar loopbaanverhaal en strooit met tips: “Let erop dat een eenmanskantoor een grote aanslag is op je affectieve partner. Je hebt wel een uitlaatklep nodig, ook al heb je geen collega’s. Houd je financiële buffer goed in de gaten. Regel dat je twee jaar zonder omzet kunt. Zelf heb ik een partner met een geregeld inkomen, een minimalistische levensstijl en geen kinderen.”

Piet Hein Donner

Jurist bij de Raad van State Elise Russcher liet haar toehoorders voelen hoe het is om in de directe omgeving van het Binnenhof te werken aan adviesnota’s en (concept)uitspraken en als griffier bij de zitting en adviseur in de raadkamer op te treden. “Zo informeel als het toeging bij mijn eerdere werk bij de rechtbank Zwolle-Leleystad, zo formeel is het hier. Dat was wennen, maar het geeft het werk wel cachet.” Ook is het leuk om bijvoorbeeld vice-president Piet Hein Donner tegen te kunnen komen op de gang, of Laetitia Griffith of Wim Deetman, zegt ze.

Voeten in de klei

Russcher deelt de sessie met een juriste die juist letterlijk met haar voeten in de klei staat. Carmen Hartendorf komt als juridisch adviseur omgevingsrecht van Flynth bijvoorbeeld over de vloer bij een boer die de gemeente op zijn dak krijgt omdat hij een betonplateau heeft gestort op wat officieel landbouwgrond is. “Zo iemand is bezig met ondernemen, niet met regeltjes. Hij wil gewoon dat zijn vrachtwagen de draai kan maken op zijn terrein. Uiteindelijk kon ik met de gemeente regelen dat hij geen dwangsom hoefde te betalen en alleen een klein stukje van het vlak moest weghalen.” Ook de foto van een huis voor en na de aanleg van een snelweg er vlak langs spreekt tot de verbeelding. Lag het eerst in een rustige, groene omgeving, nu lijkt het totaal misplaatst tussen naast het asfalt. Wie draait op voor de waardevermindering?

Hartendorf probeert de belangen van haar klanten zo goed mogelijk te behartigen zonder rechtszaak, maar als het moet, wil ze natuurlijk winnen. “Motivatie en kennis van zaken wekken vertrouwen bij je klanten. Je moet pro-actief zijn, bestuursorganen durven te benaderen en zoals elke jurist mondeling en schriftelijk vaardig zijn.”

Flynth is een groot bedrijf met ruim 60 vestigingen en 1800 medewerkers. “Het is handig dat ik altijd wel een collega heb die meer van iets weet als ik tegen een specifiek probleem buiten mijn kennisgebied ligt.”

Wil je tijdens de volgende beroepenmiddag ook vertellen over je werk? Neem contact op met Edith Klamer van het faculteitsbureau, e.klamer@vu.nl.