Foto: David Meulenbeld

Boardroom-student Hidde: 'Alumni steken echt moeite in ons'

Hannah Stoffels9 September 2021

Hidde van der Kolk (23) studeerde bedrijfskunde en volgt nu een tweede master filosofie van cultuur en bestuur. Daarnaast deed hij afgelopen jaar ook nog mee aan The Boardroom, een prestigieus programma van exclusieve masterclasses door VU-alumni.

Waarom heb je je aangemeld voor The boardroom?
Het leek me leuk om samen met studenten van andere faculteiten interessante masterclasses te volgen bij VU-alumni en een jaar lang bezig te zijn met een veelkleurig palet aan thema’s. Om op jonge leeftijd, als 23-jarige, drie uur lang met de voormalig HR-president van Unilever of de co-directeur van Greenpeace de diepte in te gaan. En te horen hoe zij impact maken op de wereld.”

Bood het programma een meerwaarde naast je studie?
Jazeker. Vooral tijdens avonden waar thema’s voorbijkwamen waar ik in mijn studies niet zo snel aan raak. Zo sprak mensenrechtenadvocaat Domenica Ghidei Biidu over racisme en de rol van slavernij vroeger en nu. Deze masterclass vond plaats ten tijde van Black Lives Matter en dat leverde een mooi en confronterend gesprek op. Het was waardevol om daar vanuit haar eigen geschiedenis over te horen, omdat zij op haar 15e gevlucht is uit Eritrea. Na de masterclass ben ik haar gaan volgen op LinkedIn. Dat is denk ik wel echt het bijzondere van de boardroom, dat je met zulke mensen in contact komt.”

Met een deelgroep heb je een casus opgelost voor het Rijksmuseum Muiderslot. Hoe ging dat?

De vraag die centraal stond, was hoe we meer betrokkenheid bij het museum konden creëren. We hebben gekeken naar hoe andere musea dat doen en een enquête gehouden onder jonge gezinnen in de omgeving van het museum. Uiteindelijk leverde dat een presentatie en een rapport van 30 pagina’s op waarin we een kader hebben voorgesteld met drie soorten abonnementsvormen. Ook hebben we Muiderslot geadviseerd in hoe ze het contact met hun ‘zakelijke vrienden’ kunnen uitbreiden.”

Is er een masterclass die eruit springt?

De masterclass ‘Public Speaking’ met Jacobine Geel was voor mij persoonlijk bijzonder. Om in de Vondelkerk te spreken over mijn ontwikkeling en na te mogen denken over wie ik ben als persoon, terwijl iedereen aandachtig luistert. Het was duidelijk hoe leuk Jacobine en Lydia Krabbendam het zelf ook vinden om dit elk jaar te doen. In het algemeen is het tof dat alumni echt moeite in ons steken. The Boardroom heeft me een breder perspectief geboden op hoe ik zometeen hopelijk zelf een steentje bij kan dragen aan de samenleving.”

Dit collegejaar wordt voor de zevende keer het programma The Boardroom georganiseerd. Prominente VU-alumni verzorgen gedurende het collegejaar interactieve Masterclasses. Zo neemt Jille Tabak, HR Vice President Unilever, de studenten mee in zijn verhaal rondom persoonlijke ontwikkeling. En zullen Michael Musandi en Ugnius Rimsa, oprichters van de startup Lalaland, hun ervaring in het opzetten van een start-up delen. Er zijn 15 plaatsen beschikbaar waarop masterstudenten kunnen solliciteren tot 1 oktober 2021. Ben je mogelijk geïnteresseerd is in het programma? Op de website vind je meer informatie en kun je je aanmelden.